Egészségügy 

Leálltak a CT-vizsgálatok Ajkán

Csütörtöktől nem használhatják a betegek az ajkai kórház CT-berendezését. A hírt az RTL Klub Híradója tudta meg, amely megszerezte a leállításról szóló miniszteri határozatot is. Az ajkai és környékbeli betegeknek most Veszprémbe kell menniük CT-vizsgálatra.

A lépést a betegbiztonsággal indokolják. A veszprémi kórház főigazgatója azt mondta: már több mint tízéves és nagyon elavult az ajkai CT-berendezés. Veszprémben most plusz műszakot vállaltak, hogy el tudják látni a betegeket. – Írja az RTL Klub

Néhány napja mi is beszámoltunk arról, hogy az ajkai kórház július 11-től, azaz kedd-től új főigazgatót kapott, cikkünkben megjegyeztük, hogy nem lesz könnyű dolga, hisz az létszámhiány Ajkán is érezhető.Ekkor még nem sejtettük, hogy kinevezése után pá nappal már egy újabb és elég nagy figyelmet kapó problémát kell orvosolnia. Úgy tudjuk, hogy a most napvilágra került probléma sem új keletű, ráadásul Ajkán a  CT vizsgálati berendezések nem az ajkai egészségügyi intézmény tulajdonában vannak, és annak üzemeltetését sem a kórház végezte, hanem egy vállalkozás, ( Mediword Plus Kft ). A miniszteri határozatból az is kiderül, hogy a vizsgálat egy beteg panasz alapján indult.

A hírt több hírportál és blog is felkapta. Egy egészségügyi szakértő a blogjában többek között politikai oldalról is megközelíti a dolgot.

Sajnos azonban minden kórházfejlesztés, így a CT telepítés, vagy csere  általában nem a szakmai igényeket, a betegérdeket, hanem hanem a politikai lobbikat és azok érdekeit követik. Ezért is fordulhat elő olyan helyzet, hogy egy kis kórházban világszínvonalú CT berendezést adnak át, míg a fenti két európai hírű intézményben meg egyáltalán nincs CT.

Azt  nem állítjuk, hogy Dr. Nagy Zoltán kinevezése politikai alapon történt, azonban a fentiek alapján jól jöhet a nőgyógyász főorvosnak a kormánypárti kötődés. Olyannyira, hogy információnk szerint, már az új főigazgató kinevezése előtt elkezdtek dolgozni a megoldáson. Egyesek azt is tudni vélik, hogy a leköszönő főigazgatót sem hagyta hidegen a CT vizsgálatok beszüntetése, ami azért is érthető, mert az ő nevéhez fűződik a jelenleg nem üzemelő CT berendezés Ajkára kerülése is.

 

Az üggyel kapcsolatban dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő blogjában  arra is felhívja a figyelmet, hogy a Veszprémi Kórház betegforgalma ebben az időben jelentősen megnő a balatoni szezon miatt, amit még fokozni fog a Balatonfüredi FINA rendezvényekkel járó plusz terhelés is. Így szinte borítékolható a jelentős torlódás a CT-diagnosztikára várók számára.

Az ajkai CT felfüggesztése miatt kialakuló torlódás minden valószínűség szerint érinteni fogja a tumorgyanús betegek kivizsgálását is, ugyanis ilyen gyanúval 2 héten belül meg kell történnie a CT-vizsgálatnak. Azonban ezen betegek számára a CT-vizsgálat gyakran nem ad végleges diagnózist, hiszen tumor esetében tisztázni kell a kezelés megkezdéséhez a daganat típusát is, amit többnyire mintavétellel lehet megtenni. Tehát amennyiben a CT-vizsgálat csúszik, úgy értelemszerűen csúszik a daganatos betegek kezelésének megkezdése, ami Magyarországon amúgy is hosszabb folyamat, mint ideális volna, ezzel is jelentősen csökkentve a túlélés esélyét.

Azon kórházak, amelyek nem rendelkeznek CT-berendezéssel, egy másik kórházba, vagy diagnosztikai egységbe küldik a fekvőbetegeiket. Ez azonban a Mentőszolgálatnak jelentős többletterhelést okoz, hiszen el kell szállítani ezen betegeket valahogy és vizsgálat alatt felügyelni is kell rájuk, erre ugyanis a CT-személyzete általában nem alkalmas. Így lesz ez most is, Ajkáról mind a sürgős, mind a nem sürgős, de fekvőbeteg CT-vizsgálatra váró pácienseket a Mentőszolgálat fogja oda-vissza szállítani. Ami jelen esetben azt jelentheti, hogy a napi 4-5 beteg szállítására egy plusz mentőautót és annak személyzetét kell majd rendszerbe állítani naponta. Mindezt akkor, amikor az amúgy is meglehetősen gyenge lábakon álló Mentőszolgálatnak még a FINA vizes VB kihívásaival is meg kell küzdenie.

 

Author

Related posts

Leave a Comment