Egészségügy 

Lázár súlyosan félretájékoztatott a kormányinfón?

dr. Nagy Ákos, a fogorvosok tiltakozó akciójának vezetője szerint nem igaz, amit a Miniszterelnökséget vezető miniszter állít, hogy csak nagyon kevesen látnak el közfeladatot, ugyanis a fogorvosok kétharmada állami praxisban végzi a munkáját. Ezért a napokban nyílt levélben fordult a miniszterhez.

Tárgy: Nyílt levél a 97-ik (2017. 09. 07.) Kormányinfón a fogászati ellátással kapcsolatos súlyos félretájékoztatásról

Tisztelt Miniszter Úr!

 Engedje meg, hogy a közfinanszírozott fogorvosi ellátók nevében nyílt levélben tiltakozzak a 97-ik Kormányinfón elhangzott, egészen komoly félreértésekre okot adó tájékoztatás miatt. Sajnos itt Ön nem a magánvéleményét, hanem a Kormány álláspontját mondta el rendkívül nagy nyilvánosság előtt.

 

Ön a Magyar Hírlap újságírójának kérdésére elmondta,  hogy kétféle fogorvos dolgozik Magyarországon, magán fogorvosok, és állami feladatot ellátók. Az állami feladatot ellátók illetve közalkalmazottak száma Ön szerint rendkívül csekély.

A Magyarországon élő nagyjából 10 millió emberre kb. 5300 aktív fogorvos jut. Nem csak közalkalmazottak látnak el állami feladatot, hanem összesen nagyjából 3300 fogorvos. Azaz a fogorvosok 2/3-a. Ez nem rendkívül csekély szám. 

Ön azt mondta, hogy a fogászati szolgáltatókat nagyjából 20 éve privatizálták, és más az állam kötelessége egy privatizált szolgáltatásnál, mint egy kötelező állami szolgáltatásnál.

Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a háziorvosi, házi gyermekorvosi szolgáltatást ugyanúgy, nagyjából ugyanakkor  privatizálták, és a háziorvosi szolgáltatók döntő többsége is vállalkozás formájában és nem közalkalmazottként végzi tevékenységét, tehát eszerint ők ugyanolyan magánorvosok, mint  fogorvosok.

A Bokros-csomag valóban elvonta a lakosság térítésmentes ellátását, de 2001-ben(!) az első Orbán kormány, Európa egyik legbőkezűbb fogászati csomagját állította vissza, úgyhogy ma Magyarországon közfinanszírozott rendelőben csak a 18-62 év közötti személyeknek kell orvosi munkadíjat fizetniük és ott is csak a fogpótlásokért.

Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy szeptember 4-5-6-án nem a magánellátásban résztvevő fogorvosok rendeztek figyelemfelhívó akciót, hanem a NEAK-kal szerződött – ismételten hangsúlyozom – az ön által felsorolt  háziorvosokkal, rezidensekkel, egyetemi klinikai professzorokkal teljesen azonos módon közfeladatot ellátó szolgáltatók fejezték ki tiltakozásukat, a Kormány részéről őket érő folyamatos hátrányos megkülönböztetés miatt. 

Reménykeltő volt számunkra, hogy Ön azt is mondta, hogy a közfeladatot ellátó fogorvosokat is megilleti a többiekre (háziorvosok, házi gyermekorvosok) vonatkozó finanszírozásbővítés. Kérem, hogy a következő Kormányinfón szíveskedjék tájékoztatást adni arról, hogy a Kormány kíván-e változtatni a fogászatot illető – eszerint fatális tévedésből eredő – politikáján!

Ha nem, gyakorlatilag meghal az állami fogorvosi ellátórendszer. Mondjuk, hogy ez kinek lesz igazán rossz? A későn felfedezett daganatosoknak. A szegényeknek. Az időseknek. A sokgyerekeseknek. A vidékieknek. Mert rájuk indokolatlan terheket ró majd, ha nem lesz TB-s fogászat.

Ha pedig igen, akkor kérem, hogy azonnal pótolják a fogorvosi kasszából hiányzó összeget. A fogorvosok képviselői, a MOK Fogorvosi Tagozata, illetve az Országos Alapellátási Szövetség részéről jómagam szívesen állunk akár az Ön személyes, vagy a Kormány bármely képviselőjének rendelkezésére az ügyben. 

 

Tisztelettel:

 

dr. Nagy Ákos

Author

Related posts

Leave a Comment