Egészségügy Közélet 

Több mint 660 millió forint értékű étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

Egy fővárosi raktárban több mint 60 000 doboz, jogszerűtlenül forgalomba hozott étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sikeres ellenőrzésre egy több társhatóság részvételével lebonyolított akció részeként került sor, melyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koordinált.

Egy fővárosi raktárban tartottak ellenőrzést május végén a Nébih szakemberei. A vizsgálatra, egy, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által koordinált, több társhatóság részvételével lebonyolított akció részeként került sor. Az ellenőrzés során több mint 60 000 doboz, különböző célú étrend-kiegészítőt, például potencianövelőt, hajhullás elleni és zsírégető szert, illetve porcerősítőt vontak ki a forgalomból a hatóság szakemberei.

A vizsgálat során a Nébih ellenőrei megállapították, hogy a termékek eredetének igazolására, a nyomon követés biztosítására alkalmas dokumentum nem áll rendelkezésre. Az étrend-kiegészítőkön – egy kivételével – magyar nyelvű jelölés nem volt és az azokat kísérő tájékoztatók adattartalma sem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Emellett a termékek gyártójának és forgalmazójának személye is kérdéses, a felelősök személyének megállapítása folyamatban van. A forgalomból kivont termékek értéke megközelíti a 668 millió forintot.

Az üggyel kapcsolatos, részletes információk elérhetőek a jogsértés listán.

Kapcsolódó anyagok:
A közlemény letölthető formában
Az ellenőrzésről készült fotók

Author

Related posts

Leave a Comment