Featured Video Play IconKultúra 

Teltház a Mágnás Miska premierjén

A magyar operett irodalom egyik legkedveltebb darabjának bemutatójára várták  a Pannon Várszínház színészei a közönséget a Kristályfűrdőbe július 8-án este kilenc órára.

Szirmai Albert-Bakonyi Károly-Gábor Andor klasszikusát, a Mágnás Miskát  szabadtéren az ajkai strandon mutatták be először. A szeszélyes időjárás nagyon kegyes volt, mert kellemes nyári időben tekinthették meg az előadást a nézők este kilenc órai kezdettel.

A teltházas előadásban a bohózat, a komédia, sőt az abszurd jegyei is megjelentek. Vándorfi László, a darab rendezője szándéka az volt, hogy kortalanná tegye a történetet. Ezen az estén az is megtalálta a számítását. Aki nem operett rajongó hanem egy kicsit korszerszű színházra vágyott. Olyan legnagyobb örökzöld  operett slágerek csendültek fel az előadásban,  mint a Hopsza Sári vagy a Cintányéros cudar világ. A színészek és a rendező nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a szöveges részek egy kicsit börleszk szerű, kabaré szerű, virtuóz színészi játéknak teret adó módon, egyéni stílusban kerüljön színre. A Mágnás Miska operett komédia, a  szórakoztató elemek, szinte képtelen helyzetek, sorozatait vonultatta fel.  Az egyik főszereplőt játszó Molnár Ervin színész a darab egyik komikus figurája. Miska, a talpraesett lovászfiú, a vazsmegyei gyerek pillanatok alatt, a szemünk láttára válik előkelő arisztokratává. Jól illusztrálva szerepével, hogy a lovász fiúból is lehet előkelő ember csupán a manír és az öltözködés különbözteti meg a a közembert a gróftól. Ervin a közönséget is bevonta történetbe. Az estélyen az első sorban ülő hölgyek közül választott magának táncpartert. A történet szerint a Korláthy birtok melletti vasútépítkezés mérnöke, Baracs Pista- Szente Árpád Csaba beleszeret a vásárban az álruhás grófkisasszonyba, Rollába – Baranyi Emma. Ám szerelmük a társadalmi különbség miatt meghiúsulni látszik. A gróf meghívja otthonába a mérnököt, mert szeretné elérni, hogy a vasút az ő birtokán haladjon keresztül. Baracs rögtön ráismer Rollára. Miután a grófnak nem sikerül elérni, hogy a vasút az ő birtokán haladjon keresztül kiutasítja házából a mérnököt és az estélyre sem hívja meg. Baracs tréfából a távollévő gróf Eleméryként mutatja be inasát, Miskát. A mosdatlan lovászfiúból előkelő úrrá avanzsáló Miska megjelenésével a történet izgalmas fordulatot vesz. Rolla viszonzásul cselédlányát, Marcsát öltözteti be grófnőnek. Tenyeres-talpas cselédből, Marcsából- Kovács Ágnes Magdolna is estélyiruhás flancos dáma lesz, aki Mary grófnőként vonul be az úri társaságba. Az igaz szerelem védelmében és a rangot mindennél előbbre valónak tartók megbosszulására kieszelt cselszövések, végül hatalmas botrányban torkollik, de szerencsére hamar elvonulnak a viharfelhők mikor kiderül ki is az igazi Eleméry gróf- Farkas-Csányi Attila. A koreográfia, Krámer György munkáját dicséri. A jelmezeket Justin Júlia tervezte, a zenei vezető Rossa László, művészeti munkatárs Lenchés Márton. Az előadás után a közönség szűnni nem akaró vastapssal köszönte meg ezt a fantasztikus előadást.

 

Author

Related posts

Leave a Comment