Katasztrófavédelem 

Zajlik az aratás – előzzük meg a mezőgazdaságot érintő tüzeket!

Ha nyár, akkor aratás: a betakarítási munkálatok idején számos hír szól arról, hogy tűz keletkezett egy-egy mezőgazdasági gépben, meggyulladt a gabonatábla, vagy éppen a tarló. Ezek a tüzek némi elővigyázatossággal, az előírások betartásával megelőzhetőek. Az idén már 18 mezőgazdasági munkagép gyulladt ki, 41 gabonatábla vagy bála tüzéhez riasztották a tűzoltókat és 53 hektárnyi mezőgazdasági terület égett le.
Még július elsején veszélyeztetett egy gabonatáblát avartűz, ami Úrkút és Szentgál települések között az árokparton keletkezett. A településeket összekötő út két oldalán mintegy százötven méter hosszan égett az árokparton a száraz fű. A veszprémi hivatásos tűzoltók sikeresen megfékezték a lángokat, mielőtt az a gabonára átterjedt volna.

Bálázógép kapott lángra Egyházaskeszőn július 4-én. A pápai hivatásos tűzoltók egy vízsugárral avatkoztak be. A bálázógép tartalmát eltávolították, hogy a tűz továbbterjedését ezzel is megakadályozzák, majd átvizsgálták a mezőgazdasági járművet, további izzó részeket nem találtak. Az eset során személyi sérülés nem történt.

A mezőgazdaságban használt erő- és munkagépek főleg az aratási, bálázási időszak vége felé közeledve gyulladnak ki. A szezon elején általában átvizsgálják a gépeket, elvégzik a karbantartásokat, azonban két-három heti használat után már ismét megszaporodnak a tüzek. A kalászosok aratása után ősszel a napraforgót és a kukoricát kezdik betakarítani, illetve működtetik a terményszárítókat is. Az elmúlt esztendő betakarítási szezonjában 203 mezőgazdasági tűz (tarló, gabonatábla, kazal tüze) keletkezett, összesen csaknem 350 hektárnyi területet érintve, valamint tavaly 39 kombájn, 17 bálázógép, 8 traktor és 2 pótkocsi gyulladt ki.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban külön rész szól a munkagépek aratási munkálatokban való részvételéről. Ennek értelmében az ilyen járműveken kézi tűzoltó készüléket kell tartani, jól hozzáférhető helyen, amely általában elég is a kezdődő tüzek oltásához. Mindezek mellett a munkavégzés előtt meg kell győződni arról, hogy az adott jármű megfelel-e a követelményeknek, de fontos, hogy a gépkezelőnek a szünetekben és a feladat befejezése után is meg kell vizsgálnia a berendezés meghatározott részeit, hogy nem rakódott-e rá éghető anyag, és a tisztításról is gondoskodnia kell. A munka közbeni szünet idejére az aratógépet gabonatáblától, tarlótól, kazaltól kellően biztonságos távolságra kell leállítani. Rendszeresen visszatérő probléma, hogy eldobott cigarettacsikk okoz szabadtéri tüzet, ezért tilos a gabonatáblán járművek és munkagépek vezetőfülkéjében rágyújtani.

A katasztrófavédelem hatósági szakemberei az elmúlt hónapokban mezőgazdasági-, és lakossági fórumokon, agrár kiállításokon tájékoztatták a mezőgazdasági ágazat résztvevőit az aratási időszak veszélyeiről, a betakarítási munkákkal összefüggő tűzvédelmi előírásokról. (A szabályokról bővebben a katasztrófavédelem honlapján, az alábbi linken olvasható összeállítás:

Click to access Aratasi_tuzek_megelozese.pdf

 

fotó: OKF Média szerver

Author

Related posts

Leave a Comment