Jó tudni Politika 

A független szakszervezetek támogatják a béruniót

Csaknem negyven szakszervezet támogatja a Jobbik béruniós európai polgári kezdeményezését, emellett az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára is elismeréssel beszélt arról – közölte az ellenzéki párt hétfőn az MTI-vel.

A Jobbik közleményében a Magyar Idők hétfői számában megjelentekre reagált. A napilap cikke szerint az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) határozottan elutasítja a Jobbik béruniós kezdeményezését, emellett a tagállami érdekképviseleteket tömörítő ernyőszervezet a párttól való teljes elhatárolódásra szólította fel tagjait.
Az ellenzéki párt azt írta: a cikk „ismét hazudott” a kezdeményezésről és a Jobbikról, hiszen az ETUC főtitkára tárgyalt Gyöngyösi Mártonnal, a kezdeményezést elindító európai polgári bizottság vezetőjével, elismeréssel szólt az egyenlő munkáért egyenlő bért zászlajára tűző kezdeményezés céljáról, és mindezt írásban is megerősítette.
Arra is kitértek: csaknem negyven szakszervezet fejezte ki támogatását a béruniós európai polgári kezdeményezés iránt. Egy pénteki konferencián egyhangúlag úgy határoztak az érdekképviseletek, hogy létrehoznak egy polgári kampánybizottságot saját képviselőikből, amely sikerre viszi a bérek felzárkóztatását célzó kezdeményezést.
A közleményben megjegyezték: a béruniót eddig kizárólag „a Fidesz által befolyásolt” szakszervezeti konföderációk utasították el „szakmaiatlan és skizofrén magyarázatokkal”, hiszen a polgári kezdeményezés lényege valójában éppen az volna, amiért minden munkavállalói érdekképviselet megalakult és küzd.

(MTI)

Author

Related posts

Leave a Comment