Vitanapot kezdeményez az LMP a devizahitelesek helyzetének megoldására

Vitanapot kezdeményez a Lehet Más a Politika (LMP) Szabó Tímeával, a Párbeszéd Magyarországért társelnökével közösen a devizahitelesek problémájának megoldása érdekében – közölte az LMP miniszterelnök-jelöltje, társelnöke, frakcióvezetője pénteken Zalaegerszegen.

Szél Bernadett a párt Zalaegerszegen tartott kétnapos évadnyitó frakció- és elnökségi ülésének szünetében beszélt arról, hogy a vitanapon egy javaslatcsomagot is bemutatnának a devizahitelesek helyzetének megoldására.
Hadházy Ákos, az LMP másik társelnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: szembesíteni kívánják a kormányt azzal, hogy „mit nem tettek meg” a devizahitelesekért, mert a problémájuk nincs megoldva, „hiába próbálják ezt hazudni minden nap”.
A politikus hozzátette: a vitanappal reményt is adnának a devizahiteleseknek arra, hogy a már csak nagyjából nyolc hónap múlva esedékes választások után lesznek olyan tervek, amelyeket az LMP azonnal meg tud valósítani.
Egy részletes, „devizahiteles kárpótlásra” vonatkozó terv kidolgozásáról is beszélt, aminek az alapja megfogalmazása szerint „az MNB által elszórakozott 260 milliárd forint”, amit „a devizahitelesek vérén, az árfolyam-nyerészkedésen szereztek” meg.
A frakcióülés további témáit említve Szél Bernadett beszámolt arról, hogy az őszi és a tavaszi parlamenti időszakban továbbra is az LMP frakciója lesz „a Fidesz legkérlelhetetlenebb ellenzéke”. Hozzátette, ahogy nő a Fidesz médiafölénye, úgy lesz egyre fontosabb hely a magyar parlament, ahol számon tudják kérni azokat a kormánypárti politikusokat, „akiknek az ügyeitől a magyar sajtónak még szabad része teljes mértékben hangos”.
Az LMP társelnöke azt is elmondta, hogy a párt történetében először állít miniszterelnök-jelöltet, ami azt is jelenti, „a párt kész arra, hogy kezébe vegye az irányítást”.
Közölte, arra számítanak, hogy a Fidesz részéről a következő időszak a „Soros-tervtől lesz hangos”, amire azért van szüksége a kormánypártnak, „mert láthatóan nincs Orbán-terv Magyarország számára”. Hacsak nem tekintjük annak „a brutális bérválságot, a széteső, ellehetetlenülő oktatást, a borzalmas állapotban lévő egészségügyet” és az intézményesített korrupciót – fogalmazott.
Szél Bernadett kitért arra is, hogy a frakció döntése szerint ősztől „folyamatosan és szóról szóra” beadják országgyűlési határozati javaslat, törvényjavaslat és más kezdeményezés formájában” azokat az elképzeléseiket, amelyeket kormányon meg akarnak valósítani.
Kifejtette: a korábban már benyújtott, 1440 milliárdos béremelési programot átdolgozzák és ismét benyújtják. Ezzel is garanciát szeretnének adni a választópolgároknak arra, kormányra kerülve az LMP prioritásként fogja kezelni, hogy aki Magyarországon ledolgozik nyolc órát, „az ne lehessen szegény, meg tudjon élni, el tudja tartani a családját, legyen biztonsági tartaléka, tudjon pihenni, szabadidős tevékenységekre költeni és ne kelljen külföldre menekülnie ebből az országból” – közölte Szél Bernadett.
Kérdésre válaszolva az LMP-s politikus azt mondta: az újabb nemzeti konzultációval a kormánypártok „mellébeszélni” akarnak. Ezzel ellentétben az LMP a kampányban arról fog beszélni – tette hozzá -, hogy „ellenségképzés helyett és képzelt ellenségekkel való hadakozás helyett” arra mutasson rá, a magyar emberek többsége békét és harmóniát szeretne, egy élhető Magyarországot.
A lehetséges választási együttműködést illetően úgy fogalmazott: nem tudnak együttműködni azokkal, akik felelősek az elmúlt 30 év hibáiért, de nyitottak arra, hogy személyekkel, közösségekkel vagy pártokkal együttműködjenek, ha azok „a kormányváltáson túl a teljes irányváltásban is érdekeltek”.
Hadházy Ákos arra a kérdésre, hogy helyénvalónak érzi-e mindazt, amit nemrég Szegeden az újszülöttek alapítványával kapcsolatban mondott, azt válaszolta: az alapítvány munkatársainak és azoknak kell bocsánatot kérniük, akik lehetővé tették, hogy a „legkiszolgáltatottabb, legelesettebb embertársaink ürügyén sok száz millió forintot herdáljanak el”. Hozzátette: büszke lenne, ha ezt sikerülne megakadályozni, és mindent el is követ azért, hogy ezeket a pénzeket valóban a koraszülöttek ellátására fordítsák.

 

Author

Related posts

Leave a Comment