Sport 

LITKEY TIZENHARMADIK KÉKSZALAG-GYŐZELMÉT ARATTA

Litkey Farkas Festipay nevű hajója futott be elsőnek a 49. Kékszalag Erste World Nagydíjon, de a versenyt még nem nyerte meg azonnal, mert óvást adtak be ellene. Az óvást az óvási bizottság a késő esti órákban elutasította, így hivatalos lett, hogy a pályán elért eredmény alapján a 49. Kékszalag Erste World Nagydíjat Litkey Farkas nyerte, aki ezzel tizenharmadik Kékszalag-győzelmét aratta.

Az 526 hajóból álló mezőny csütörtökön kilenc órakor rajtolt Balatonfüred előtt Európa leghosszabb távú tókerülő versenyén. A viszonylag gyenge szélben a várakozásoknak megfelelően a kéttestű hajók azonnal az élre álltak. A két esélyes szinte egy időben érte el a Balatonkenese előtt található pályajelet. Siófokon és a Tihanyi-szorosban Litkeyék vezettek, ám az Opel Fifty-Fifty a nyugati medencében felzárkózott.

A Keszthelyi-öböl bejáratánál a Festipay az északról érkező kissé erősebb szélben faképnél hagyta a többieke és délután három órakor mintegy 15 perc előnnyel fordult Keszthelynél. A Balatonfüredre visszafelé vezető vitorlázás során azonban a különbség egyre apadt a második helyezett, Józsa Márton vezette Fifty-Fiftyvel szemben.

Ám Tihanyi-szorostól a Festipay ismét növelni tudta előnyét, és a két hajó „párosversenyét” megnyerve 19 óra 05 perc 17 másodperckor ért célba. Ezzel azonban rögtön nem dőlt el az első hely sorsa, mert a Fifty-Fifty jelezte, hogy óvást kíván beadni. Az óvást az óvási bizottság azonban végül elutasította, így érvényben maradt a pályán elért eredmény.

A befutás sorrendjében második az Opel Fifty-Fifty Józsa Márton kormányzásával, harmadik pedig a Black Jack nevű katamarán, amelyen a fedélzeten volt Roland Gäbler sokszoros katamarán világbajnok. Negyedikként az Eurovit nevű hajó (Váradi Szabó János), ötödikként pedig a svájci Safram csapata futott be.

Mintegy 250  hajó órákig vesztegelt Siófok közelében a teljes szélcsendben, s miközben a katamaránok már célba értek, ők csak jóval később értek át a nyugati medencébe. Rájuk még legalább egy éjszakányi vitorlázás vár azután, hogy a forróság és a gyenge és kedvezőtlen irányú szél alaposan próbára tette őket.

Pénteken 11:45-ig 106 hajó futott be.További 450 hajó már áthaladt addigra a keszthelyi bójánál, valamint 60 hajó adta fel a versenyt.

A cirkálók közül a nemere futott be elsőnek, majd a Sindbad és a Lilafüred harmadiknak.

A második helyezett Józsa Mártonnal készült riportunkat nemsokára közzétesszük.

 

 

Author

Related posts

Leave a Comment