Sport 

Elrajtolt a MOL nagydíj 2017 -Balatonkerülő Szóló vitorlásverseny (frissül)

Rendben elrajtoltak a hajók a tizenhetedik Balatonkerülő Szóló Vitorlásversenyen Balatonfüreden október 7-én tíz órakor.  A FA Nándor nevével fémjelzett versenyen 20 hajó állt a rajtvonalhoz a balatonfüredi yacht club kikötőjében. A rajtot a Nelson Flottalízing nevű hajó vette a legjobban a kormánynál Varga Lajos, míg Fa Nándor hajója arra az ötödik helyre állt amit egyébként a tervező saccolt a fiatal versenyzőnek Vörös Gábornak.  Aki lehet, hogy meglepetést okoz?

 

Fa Nándor stábunknak a verseny előtt két nappal azt nyilatkozta, hogy olyan 5 és 10 közötti helyre tippeli Gábort.  Gábor ezzel szembe még bizakodóbb, ő szeretne dobogós helyet elérni, ezzel meghálálni a azt, hogy ő lehet a Fahajó kormányosa.  A Tihanyi csövön áthaladva ez nem is annyira esélytelen a fiatal versenyző számára, hiszen 5. helyről sikerült feljönnie a 3., majd kicsit később a második helyre. Dél körül úgy tűnt, hogy Ainslie Ian megszorongatja kicsit Gábort, de hajója visszalassult és 4.257 km távolságra maradt le a vezető hajóhoz, míg a Fahajó 2.039 km, sebessége 21km/h.

Negyed egyre tovább gyorsult a Fahajó sebessége 25 km/h míg az első helyet birtokló hajó visszalasult 15 km/h sebességre. nemsokára az első bójához érnek, vajon sikerül Gábornak behoznia a mostanra 1km-re szűkült hátrányát?

12:16 Gábor és Lajos közötti távolság 865 m

12:30 Az első két helyezett egyre jobban elhúz a mezőnytől a harmadik hajó távolsága már több mint 5 kilométer az első helyen haladó hajóhoz képest.

13:30 Az első bójánál kicsit ránk ijesztett Gábor navigációja, a rendszer nem látta a hajóját, már előkerült és a forduló után is még mindig a második helyen. A többi hajó még nem érte el az első bóját. Az élen Varga Lajos, mögötte Vörös Gábor aki Fa Nándor Fahajójával versenyez.

14:10 A fele mezőny túl van az első bóján. Az élen még mindig a Nelson Flottalízing, Varga Lajos kormányzásával, második a Fahajó, kormányosa Vörös Gábor, harmadik  Strange Brew nevű hajó, kormányosa Ainslie Ian, aki nyolc kilométerrel van lemaradva az vezető hajótól. Ugyanekkor Gábor hátránya 4 kilométer.

15:00 Az első hajó Badacsonytomajnál jár, messze még a Tihanyi cső. Az élen még mindig Varga Lajos. Vörös Gábor jelei megint nem látszanak, reméljük, hogy nincs baj. Az üldözőkben annyi változás biztosan történt, hogy Ainslie Iant megelőzte Juhász György, Kolibri nevű hajójával.

15:40 Az élen még mindig Varga Lajos, mögötte Vörös Gábor 2.869 km távolságra, a harmadik helyen Gábortól kb hét kilométerre Juhász György, a Kolibri fedélzetén. Ainslie Ian már csak az ötödik, negyedik helyen Fazekas Gábor, a Tantált fedélzetén halad a Tihanyi cső felé.

16:30 A mezőny eleje elérte másodszorra is a tihanyi szorost, elsőnek a rajt óta élen vitorlázó Varga Lajos halad át, de hajója 11km/h sebességre lassult, mögötte a Fahajó szintén belassult, ám az elmúlt 50 percben több mint egy kilométert faragott a hátrányából Gábor. A Kolibri 9,2 kilométerre van lemaradva, továbbra is a harmadik helyet tudhatja magáénak.

17:10 Az élen minden változatlan, bár az első és a második hajó között jelentősen megnőtt a távolság. A tavalyi győztes Keller András az Innovo8 fedélzetén a 8. helyen fordult Keszthelynél, jelenleg Tihany felé a 10. helyen halad, bár a nyomkövetés szerint a sebessége rendszeresen nullára esik vissza.

19:45 A harmadik bóját Varga Lajos 19:09-kor kerülte elsőnek, a Fahajó csaknem 20 perccel később, 19:26-kor. A harmadik helyen a Kolibri, a kormányosa Juhász György.

Abban a megtiszteltetésben volt részünk csütörtökön, hogy megtapasztalhattuk azt, hogy milyen egy versenyvitorlásban hasítani a Balatont. A vitorlást Fa Nándor tervezte és erre a versenyre átadta Vörös Gábornak. Természetesen videó is készült.

 

 

 

 

A verseny itt nyomon követhető 

Beszélgetés Fa Nándorral és Vörös Gáborral

 

Author

Related posts

Leave a Comment