Ajka ünnepelte az Idősek Világnapját – fókuszban a seniorokKözélet 

Ajka ünnepelte az Idősek Világnapját – fókuszban a seniorok

Ajkán, a Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtárban 2024. szeptember 30-án ünnepelték az Idősek Világnapját. Az ünnepi rendezvényt Vadász Zsuzsa, az Esély Klub versmondója nyitotta meg Aranyosi Ervin „A legszebb szív” című versének megható előadásával.

Ezt követően Dr. Horváth József Ajka város alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. Beszédében rámutatott az Idősek Világnapjának globális jelentőségére, megemlítve, hogy világszerte több mint 600 millió senior él, és ez a szám 2050-re várhatóan megduplázódik. Kiemelte az idősebb generációra való odafigyelés fontosságát, és hangsúlyozta, hogy ebben mindenkinek – az államnak, az önkormányzatoknak, a civil szervezeteknek és az egyéneknek is – megvan a maga szerepe.

Az alpolgármester kitért a magyarországi helyzetre is, megemlítve a növekvő átlagéletkort és az ajkai seniorok számát (6300 fő 65 év felett). Hangsúlyozta, hogy az egészség a legfontosabb, és sajnálatát fejezte ki a magyar egészségügy jelenlegi állapota miatt, sürgetve a fejlesztéseket. Aggodalmát fejezte ki a nyugdíjak alacsony szintje és az infláció miatt, rámutatva, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer nem megfelelő. Kifejtette, hogy a 2010-ben kötött megállapodás, miszerint a nyugdíjakat évente az inflációval emelik, nem elegendő, és a vegyes indexálás visszaállítását szorgalmazta. Ennek hiányában az aktív lakosság és a nyugdíjasok közötti anyagi olló egyre csak nő, ami elszegényedéshez vezet. Az alpolgármester arra buzdította a nyugdíjasokat, hogy éljenek szavazati jogukkal, és követeljék a változást.

Beszélt az ajkai önkormányzat szerepéről is, megemlítve a nyugdíjasházak fejlesztését és a civil szervezetekkel való együttműködést. Elismerően szólt a városban működő húsz nyugdíjas klubról és a bennük tevékenykedő 700 főről, valamint a széleskörű sportolási lehetőségekről. Hangsúlyozta a fizikai és szellemi egészség fontosságát, és örömét fejezte ki a városban zajló programok sokszínűsége miatt. Végül jó egészséget kívánt mindenkinek.

Az alpolgármester a beszéde után  elismeréseket adott át.
A díjazottak:

  • Gerencsér Hilda: A Csingervölgyért Egyesület leköszönt elnöke, segítőkészsége, közösségépítő tevékenysége, valamint a nehéz sorsú gyermekek támogatása, Csingervölgy múltjának őrzése és a bányászhagyományok ápolása miatt kapta az elismerést.
  • Beszerdik József: A Gyepesi Örökségünk Nyugdíjas Klub tagja, aki aktív közösségi tevékenységéért, jókedvéért, segítőkészségéért és kiváló szakácstudományáért érdemelte ki a díjat.

  • Boross Gyuláné: Az Önkormányzati Klub és a Bánki Természetjáró Klub tagja, akit kiváló szervezőkészségéért, kreativitásáért, empátiájáért és pozitív életszemléletéért ismertek el.

  • Polgár Istvánné: A Nyugdíjas Baráti Kör tagja, aki több mint egy évtizede aktív tagja a közösségnek, a klubéletben és a tágabb közösségben is tevékenykedik.

  • Kővér Károlyné Irma: A Pedagógus Nyugdíjas Klub tagja, aki 2008 óta segíti a klubot, a városi rendezvények állandó látogatója és számos szervezetben tevékenykedik.

  • Szappan Józsefné: Az Üveges Nyugdíjas Klub legaktívabb tagja, öt éve a klub gazdasági vezetője, minden eseményen részt vesz és a közösségépítésben is élen jár.

  • Németh Józsefné Rozália: A Lila akác Klub három évtizede tevékenykedő tagja, aki az énekkarban és a rendezvényeken való részvételével, önzetlen munkájával érdemelte ki az elismerést.

  • Ring Jánosné: A Jó Szerencsét Klub tagja, aki hosszú ideig pénztárosként tevékenykedett, jelenleg is aktív tagként segíti a klubot, és az énekkarban is részt vesz.

Az elismerések átadása után Prenninger Sándorné szavalatát, majd Hídasi Rékától Szenes Iván dalait hallhatta a közönség.

Related posts

Leave a Comment

Enable Notifications OK No thanks