Közélet 

Fél pályán az életért

Az országos tiltakozó akciók részeként az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet szervezésében félpályás útlezárást tartottak január 19-én szombaton a 8-as főút bakonygyepesi szakaszán. A gyülekező 8.30-kor a TESCO parkolóban volt, ahonnan a rendőrség felvezetésével vonultak  Ajka-Bakonygyepesre. A résztvevők száma meghaladta a szervezők előzetes elképzeléseit.
A parlament 2018. december 12-én   szavazta meg a Munka Törvénykönyvének módosítását, amely tartalmazza egyebek mellett a munkaidő beosztás önkéntes megváltoztatásának és az önként vállalt túlmunkának a lehetőségét is. A módosítás, már a megszavazása előtt nagy vihart kavart, és azóta is borzolja a kedélyeket. A szakszervezetek, pártok, civil szervezetek is sokat tettek azért, hogy a köztársasági elnök ne írja alá a módosítást. Áder János azonban a nyelvtani hibák ellenére is, mondhatni “csont nélkül” engedte át azt. Ez a döntés azonban nem szegte kedvét
a tiltakozóknak. Éppen ellenkezőleg. Egyre több város, szervezet csatlakozott a félpályás útlezárásokhoz, tüntetésekhez.
Az országosan január 19-ére meghirdetett, Túlóra törvény elleni tiltakozásból az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet is kivette a részét. Közel ötven autót sikerült felsorakoztatniuk Ajka-Bakonygyepes területén a 8-as számú főúton reggel kilenctől délután fél kettőig, ahol rendőri biztosítás mellett egy félpályás forgalomlassító demonstrációval kívánták felhívni a kormány figyelmét álláspontjukra. A megmozdulásukhoz   a szakszervezetek mellett a FIDESZ-en kívül az összes politikai párt képviseltette magát, jelen volt még a Bányász a Vasas és az Erőművi Dolgozók Szakszervezete is, és rajtuk kívül több civil demonstráló is megjelent. A felvonuló tüntetők zászlókkal és transzparensekkel, feliratokkal fejezték ki a tiltakozásukat. A táblákon többek között olyan mondatok voltak olvashatóak mint, szabad bíróságot, független közmédiát, vagy a Bikini együttes jól ismert kérdését “csókolom, megszakadhatok?” A félpályát elfoglaló kocsisorban volt kamion, repülő és vonat is. Igaz, csak apró makettek formájában
amit a Kétfarkú Kutyapárt  tagjai hoztak magukkal. Pad Ferenc, az Ajkai Alumíniumipari
Szakszervezet elnöke elmondta, hogy a probléma már egészen 2012-ig nyúlik vissza, amikor is a kormány elfogadta az új Munka Törvénykönyvét, majd később elvette a korkedvezményes nyugdíjat és azt ígérte, hogy rugalmas nyugdíjrendszert fog
létrehozni. Pad szerint ez azóta is várat magára, és most a túlóra törvény már átlépte a többség ingerküszöbét. Tiltakozásuk tehát nem csak a „rabszolga törvény”, hanem a kafetéria-kedvezmények megvonása, a lakástakarék szétverése, és általában a munkavállaló ellenes kormányzati politika ellen is szólt.
Zsédenyi Péter, a pápai Vasas Szakszervezet elnöke is hasonlóan látja a helyzetet, mint ajkai kollégája, ahogy Pad Ferenc, úgy ő is kihangsúlyozta, hogy azt szeretnék, hogy a törvényalkotók meghallgassák őket is és
a törvényeket a közös szempontok szerint alkossák. Péter azonban azt is elárulta nekünk, hogy a mai napig nem sikerült tárgyalóasztalhoz ülni és egyeztetni a törvény által adott lehe-tőségekről. A tüntetők soraiban felbukkant Takács Lajos is aki a választásokon az LMP jelöltje volt Veszprém megyei 3. számú választókerületében. Jelenleg s több LMP-s társával együtt érkezett Ajkára. Takács szerint nem a túlóra a megoldás, hanem a bérek megemelése, mint mondta, olyan magas bért kellene adni az embereknek, hogy abból megtudjanak élni.
Heizer Ferenc rendező megosztotta velünk azt is, hogy eredetileg 20-25 autóra számítottak, ehhez képest közel 50 jelent meg, örömére szolgált, hogy megjelentek olyanok is akikre egyáltalán nem számítottak, a szakszervezetek, Pápáról, Tapolcáról a civilek közül is többen megjelentek. Az ajkai MKKP mint mindig most is kitett magáért, ők nem csak autóval, de helikopterrel is zárták az utat, sejtésük szerint Rogán Tóni érkezett a madárral, aki külön megtisztelte a Vasas Szakszervezetet azzal, hogy a szakszervezet színére festette a helikoptert. Azt is megtudtuk, hogy minden tüntető a párt által nyomtatott 10000 forintost kap a végén. Talán Rogán is ezért repült Ajkáig?
A félpályás útzár 13 óráig tartott, majd a csapat a rendőrség segítségével városi autós tiltakozó felvonulást tartott, ami fél kettőkor az ajkai városháza előtti parkolóban végződött.

Author

Related posts

Leave a Comment