Jó tudni Katasztrófavédelem 

A hétvégén már megmarad a hó, körültekintően közlekedjen

A meteorológiai előrejelzések a hétvégére igazi téli időjárást, és megmaradó havat jósolnak. A biztonságos közlekedés érdekében fontos gépjárműve állapota, téli felkészítettsége és a közlekedésben részt vevők óvatossága, körültekintő magatartása is.

Havas, ónos esőtől csúszós, lefagyott út- és járdafelületeken nemcsak az autósoknak, de a gyalogosoknak is fokozott figyelemmel és óvatossággal, körültekintően kell közlekedni. Gépjárműve úttartása a téli időjárásra felkészítve is bizonytalanabb az ónos esőzésben, a hóval borított, vagy sónedves úttesten. A féktávolság megnő, a látótávolság pedig csapadékos, ködös időben jelentősen csökken.

A katasztrófavédelem fokozott figyelemre inti az autósokat annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a balesetek. Alkalmazkodjanak a megváltozott út- és látási viszonyokhoz! Fontos, hogy a járművezetők helyesen válasszák meg a sebességet, és a gyalogosok is ügyeljenek arra, hogy ne lépjenek le óvatlanul az úttestre.

Mindig a téli útviszonyoknak megfelelően induljon el, közlekedjen! Téli gumiabroncsai állapota mellett ügyeljen arra, hogy a fényszórók és az ablaktörlő lapátok megfelelően működjenek. Töltsön téli ablakmosó folyadékot kocsija tartályába, ellenőriztesse a fagyálló folyadékot, és tartsa elérhető helyen a jégkaparót, jégoldót. Indulás előtt mindig tisztítsa le teljesen a szélvédőt és az ablakokat, hogy ne zavarja semmi a kilátásban, tájékozódásban.

A közúti közlekedés során és meteorológiai előrejelzésekben is számíthat a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság okostelefonokra és táblagépekre kifejlesztett, országosan és ingyenesen elérhető veszélyhelyzeti tájékoztató rendszerére, a VÉSZ (Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatás) nevű mobiltelefonos alkalmazásra. A 21. század elvárásainak megfelelő applikáció használatával friss ismeretekhez juthat lakóhelye, úti célja által érintett területek, figyelt útvonalak, megyék, vagy akár az egész ország aktuális helyzetéről, balesetekről, vagy a meteorológia által.

Related posts

8 Thoughts to “A hétvégén már megmarad a hó, körültekintően közlekedjen”

 1. Hi What we game here is , a intermittentlyshow up forward-looking
  Adroit click on the affiliation under to mitigate

  https://drive.google.com/file/d/1XWetPviNnfeYMQZUFFqtRT2DTK2dMBFB/preview

 2. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it
  is truly informative. I am going to watch out for brussels.
  I’ll be grateful if you continue this in future.
  Lots of people will be benefited from your writing.
  Cheers! Maglia Fiorentina

 3. Tremendous issues here. I’m very happy to see your article.

  Thank you a lot and I am taking a look forward to contact you.
  Will you please drop me a e-mail? Arsenal ny trøje

 4. Hello Dear, are you really visiting this web page
  daily, if so afterward you will absolutely obtain good experience.
  BVB Borussia Dortmund Trikot

Leave a Comment