Jó tudni Katasztrófavédelem 

A hétvégén már megmarad a hó, körültekintően közlekedjen

A meteorológiai előrejelzések a hétvégére igazi téli időjárást, és megmaradó havat jósolnak. A biztonságos közlekedés érdekében fontos gépjárműve állapota, téli felkészítettsége és a közlekedésben részt vevők óvatossága, körültekintő magatartása is.

Havas, ónos esőtől csúszós, lefagyott út- és járdafelületeken nemcsak az autósoknak, de a gyalogosoknak is fokozott figyelemmel és óvatossággal, körültekintően kell közlekedni. Gépjárműve úttartása a téli időjárásra felkészítve is bizonytalanabb az ónos esőzésben, a hóval borított, vagy sónedves úttesten. A féktávolság megnő, a látótávolság pedig csapadékos, ködös időben jelentősen csökken.

A katasztrófavédelem fokozott figyelemre inti az autósokat annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a balesetek. Alkalmazkodjanak a megváltozott út- és látási viszonyokhoz! Fontos, hogy a járművezetők helyesen válasszák meg a sebességet, és a gyalogosok is ügyeljenek arra, hogy ne lépjenek le óvatlanul az úttestre.

Mindig a téli útviszonyoknak megfelelően induljon el, közlekedjen! Téli gumiabroncsai állapota mellett ügyeljen arra, hogy a fényszórók és az ablaktörlő lapátok megfelelően működjenek. Töltsön téli ablakmosó folyadékot kocsija tartályába, ellenőriztesse a fagyálló folyadékot, és tartsa elérhető helyen a jégkaparót, jégoldót. Indulás előtt mindig tisztítsa le teljesen a szélvédőt és az ablakokat, hogy ne zavarja semmi a kilátásban, tájékozódásban.

A közúti közlekedés során és meteorológiai előrejelzésekben is számíthat a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság okostelefonokra és táblagépekre kifejlesztett, országosan és ingyenesen elérhető veszélyhelyzeti tájékoztató rendszerére, a VÉSZ (Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatás) nevű mobiltelefonos alkalmazásra. A 21. század elvárásainak megfelelő applikáció használatával friss ismeretekhez juthat lakóhelye, úti célja által érintett területek, figyelt útvonalak, megyék, vagy akár az egész ország aktuális helyzetéről, balesetekről, vagy a meteorológia által.

Author

Related posts

Leave a Comment