IT 

Amerikai szenátorok Facebook-profilok magánfelhasználására kérnek magyarázatot

Amerikai törvényhozók magyarázatra szólították fel vasárnap a Facebook közösségi portált több mint ötvenmillió profil adatainak magáncélú felhasználása ügyében.

Két demokrata párti szenátor, a minnesotai Amy Klobuchar és a virginiai Mark Warner felszólította Mark Zuckerberget, a Facebook alapító-vezérigazgatóját, hogy a kongresszus előtt adjon választ kérdéseikre. Arra, miképpen történhetett meg, hogy a Donald Trump elnökválasztási kampányának dolgozó egyik cég ötvenmillió felhasználó profilját és adatait „szippantotta le” anélkül, hogy a közösségi oldal működtetői erről értesítették volna a felhasználókat.
Klobuchar szenátor szerint a Facebook vezetőségének tudomása volt az adatok felhasználásáról „politikai reklámokra és a választói magatartás befolyásolására”.
A Facebook azzal, hogy adataik felhasználásáról nem értesítette az érintetteket, megsértette számos szövetségi állam adatkezelési törvényeit.
Az ügyet szombaton a The New York Times című lap és a londoni The Guardian című napilap egyidejűleg hozta nyilvánosságra. Azt írták: a Cambridge Analytica nevű, politikai adatkezeléssel és -szolgáltatással foglalkozó cég a Facebook adatait használta fel az amerikai választók politikai nézeteinek beazonosítására és ennek megfelelő befolyásolására reklámokkal, illetve speciális, személyre szabott politikai üzenetekkel. A Cambridge Analyticát Steve Bannon, Donald Trump volt tanácsadója és Robert Mercer milliárdos, a republikánusok egyik fő anyagi támogatója alapította.
A Facebook vasárnap este bejelentette: a Cambridge Analyticát kitiltották a közösségi oldalról.
A The New York Times szerint a cég úgynevezett pszichografikus modellezéssel segítette a Trump-kampányt, ámbátor – állapította meg a liberális lap – nem tudni, hogy ez a módszer mennyire volt hatékony.
Vasárnap a Facebook igazgatója, Andrew Bosworth Twitter-bejegyzésben azt írta: „egyértelmű, hogy nem volt szó adatlopásról. A rendszert nem érték támadások, jelszavakat vagy információkat nem loptak el és nem hackeltek meg”.
Az adatokat a Cambridge Analytica 2014-ben kezdte gyűjteni egy külső szakember segítségével. Kisebb összegeket ajánlottak fel a felhasználóknak, ha kitöltöttek magukról vagy a barátaikról egy kvízjátékot és ehhez letöltöttek egy applikációt. Ezt a módszert a Cambridge Egyetemen dolgozták ki tudósok, akik azt állították, hogy így sokkal több információt gyűjthetnek valakiről, mint amennyit akár a szülei vagy közeli barátai tudhatnak róla.

forrás MTI

Author

Related posts

Leave a Comment