Napelempark és adózási kérdések az ajkai közgyűlésenEgyéb 

Napelempark és adózási kérdések az ajkai közgyűlésen

Ajkaváros képviselő-testülete legutóbbi ülésén számos fontos kérdésben döntött, a napirendi pontok között szerepelt egy új napelempark létesítése és az önkormányzati adózás aktualizálása is.

A város fejlesztését szolgáló beruházások közül kiemelkedett egy 8 megawattos napelempark létesítésének terve. A főépítész részletes tájékoztatást adott a projektről, amely Ajkán, az ipari parktól északnyugatra, a devecseri közigazgatási határ mentén valósulna meg. A képviselők élénken érdeklődtek a beruházás adózási vonatkozásai iránt. A főjegyző és a főépítész együttes magyarázata alapján tisztázódott, hogy a napelempark műtárgynak minősül, így telekadó alá esik, de megújuló energiával kapcsolatos beruházásként kedvezményes adómérték illeti meg.

Az adózás kérdése más területeken is felmerült. Az ÁSZ vizsgálatára hivatkozva a polgármester bejelentette, hogy a jövőben módosítani kell az önkormányzat adózási gyakorlatát. A korábbi gyakorlattal ellentétben a jövőben az épületek és a hozzájuk tartozó telkek méretüktől függetlenül is adókötelesek lesznek. Ez a változás a tervek szerint október második felében, vagy novemberben lép életbe.

A közgyűlés elfogadta az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság javadalmazási szabályzatának módosítását, valamint két ingatlan értékesítési árának csökkentéséről is döntöttek. A képviselők jóváhagyták a Főnix Park üzletrészének részbeni megvásárlására vonatkozó előterjesztést is.

A testület egyhangú döntést hozott a fogorvosi körzet ellátásának biztosításáról, az általános iskolai felvételi körzetek meghatározásáról, a polgármester szabadságának kiadásáról, valamint a 24 évi igazgatási szünet elrendeléséről.

Az ülés végén a polgármester megköszönte a leköszönő képviselők több éven át tartó munkáját.

Related posts

Leave a Comment

Enable Notifications OK No thanks