Tragédia kellett volna? – Letartóztatták az ajkai zaklatót, megszólalt a családjaEgyéb 

Tragédia kellett volna? – Letartóztatták az ajkai zaklatót, megszólalt a családja

Letartóztatását indítványozta az Ajkai Járási Ügyészség annak a zaklatás vétségével gyanúsított 22 éves férfinak, aki a tiltakozása ellenére napokon keresztül követett és a lakóhelyén is felkeresett egy fiatal, számára ismeretlen nőt Ajkán. Az Ajkai Járási Ügyészség közleménye szerint a férfi letartóztatását szökés, elrejtőzés, bűnismétlés veszélye, valamint a bizonyítás megnehezítésének lehetősége indokolta. A gyanúsított az elfogásakor megpróbált elmenekülni a rendőrök elől, továbbá hasonló cselekmény miatt már másik büntetőeljárás is folyamatban van ellene.

A megalapozott gyanú szerint az elkövető 2024. szeptember 18-án délután az utcán szólította meg a hazafelé tartó sértettet, aki nem válaszolt neki, folytatta az útját. A férfi követni kezdte, majd amikor a lakóhelyéhez ért, ismét próbált vele kapcsolatba lépni. A lány ekkor felszólította, hogy ne kövesse, de a gyanúsított egészen addig ment utána, amíg csak a sértett be nem zárta maga mögött a lakásuk ajtaját.

Két nappal később aztán megjelent a ház előtt, több órán keresztül nézte a sértett lakásának ablakát, s csak akkor ment el, amikor a lány hozzátartozói lementek hozzá és távozásra szólították fel.

Másnap már a lány lakásáig ment, ahova virággal a kezében bekopogtatott, ám a sértett édesapja hiába kérte, hogy távozzon és zárta be előtte az ajtót, újból zörgetett. Az apa ismét rászólt, ám a gyanúsított lement a ház elé és a sértett ablakát bámulta, majd onnan csak a kiérkező rendőrök közbelépésére ment el.

A férfi ezt követően ismeretlen helyre távozott, a nyomozó hatóság pedig elfogatóparancsot bocsátott ki vele szemben, melynek alapján másnap elfogták és őrizetbe vették.

Miután a gyanúsított az elfogásakor próbált elmenekülni a rendőrök elől, illetve hasonló cselekmény miatt már másik büntetőeljárás is van ellene folyamatban, az ügyészség a szökés és elrejtőzés, a bűnismétlés, valamint annak kiküszöbölése érdekében, hogy a bizonyítás eredményességét megnehezítse, a letartóztatására tett indítványt, amelynek a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírója helyt adott és a kényszerintézkedést egy hónapra elrendelte. A végzés ellen a gyanúsított és védője is fellebbezett, így az nem végleges.

Eközben továbbra is sok a kérdés a zaklató előzetes mentális állapotával kapcsolatban. A család állítása szerint a férfi nem szedte a gyógyszereit, és viselkedése miatt korábban többször is segítséget kértek, ám kérésüket figyelmen kívül hagyták. Az eset továbbra is ráirányítja a figyelmet a mentális egészségügyi ellátórendszer nehézségeire, és arra, hogy a megelőzés sokszor milyen nehézségekbe ütközik.

A sikeres elfogásról mi is beszámoltunk.  Lapunkhoz azóta a családhoz közelállók fordultak, döbbenetes információkkal szolgálva a történtek előzményeiről.

Mint ismert, a férfit zaklatás miatt hallgatták ki a rendőrök, megelőző távoltartást rendeltek el ellene, őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását. A család barátai és tagjai által megosztott információk szerint azonban a fiatalember nem szedte gyógyszereit, viselkedése miatt pedig korábban többször is segítséget kértek az illetékesektől. Állításuk szerint kérésüket figyelmen kívül hagyták.

– Kértük az intézetbe való szállítást nem is egyszer! Válasz az volt, amíg nem történik tragédia, nem tehetnek semmit! – fogalmazott a család egyik tagja kétségbeesetten. -hozzátette, hogy a Rendőrök, mindig segítőkészek voltak, de sajnos a jogszabályok kötik a kezüket és a jóindulatuk kevés volt ahhoz, hogy érdemben intézkedni tudjanak.  – Ha nem velünk történik meg, én sem hinném el, hogy van ilyen! És látja kedves, mégis… 😔 Az igazság az, hogy bezárni otthonra nem zárhattuk, mert egy felnőtt ember szabadságát nincs jogunk korlátozni! (ilyenkor jönnek az ember jogaival), de mikor baj van, senkit nem érdekel! – mondta a családtag kissé elcsukló hangon

A család felháborodása érthető, hiszen állításuk szerint a zaklatás megelőzhető lett volna, ha időben szakszerű segítséget kapnak. A történtek rávilágítanak arra a súlyos problémára, hogy a mentális betegségben szenvedők hozzátartozói sokszor magukra maradnak, miközben a jelenlegi szabályozás nem feltétlenül teszi lehetővé a hatóságok számára a gyors és hatékony beavatkozást. Az eset felveti a kérdést: megfelelőek-e a jelenlegi törvényi keretek, és garantálják-e a gyakorlatban is mind a betegek, mind a környezetükben élők biztonságát?

 

 

Related posts

Leave a Comment

Enable Notifications OK No thanks