Ropogós cukkini fasírt – vegetáriánus finomság
Ez a recept remek választás egy könnyű, mégis laktató vegetáriánus ebédhez vagy vacsorához.
Hozzávalók:
-
2 közepes cukkini (kb. 500 g)
-
1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
-
2 gerezd fokhagyma, zúzva
-
1 tojás
-
10 dkg zsemlemorzsa (plusz még egy kevés a forgatáshoz)
-
5 dkg reszelt parmezán sajt (opcionális)
-
1 teáskanál szárított oregánó
-
1/2 teáskanál szárított bazsalikom
-
Só és bors ízlés szerint
-
Olaj a sütéshez
Elkészítés:
-
Cukkini előkészítése: Mosd meg és reszeld le a cukkinit. Sózd meg, majd tedd egy szűrőbe, és hagyd állni 15-20 percig, hogy a felesleges nedvesség távozzon belőle.
-
Keverék összeállítása: Egy nagy tálban keverd össze a kinyomkodott cukkinit, a hagymát, a fokhagymát, a tojást, a zsemlemorzsát, a parmezán sajtot (ha használsz), az oregánót, a bazsalikomot, a sót és a borsot. Jól dolgozd össze a masszát. Ha túl lágynak tűnik, adj hozzá még egy kevés zsemlemorzsát.
-
Formázás és sütés: Formázz a masszából kb. 8-10 cm átmérőjű fasírtokat. Forgasd meg őket zsemlemorzsában. Hevíts olajat egy serpenyőben közepes lángon. Süsd a fasírtokat mindkét oldalukon aranybarnára és ropogósra (oldalanként kb. 4-5 perc).
-
Tálalás: A ropogós cukkini fasírtokat tálalhatod friss salátával, joghurtos mártogatóssal, vagy akár pitában is.
Tippek:
-
A fasírtokat sütőben is megsütheted. Ehhez helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 180 fokon 20-25 percig, félidőben megfordítva őket.
-
Ízlés szerint variálhatod a fűszereket. Használhatsz friss fűszernövényeket is a szárítottak helyett.
-
Ha nincs otthon parmezán sajt, használhatsz helyette más kemény sajtot is, vagy akár el is hagyhatod belőle.
Jó étvágyat!