Jó tudni Közélet 

Az új ötszáz forintos bankjegyek kibocsátásával véget ért az MNB bankjegycsereprogramja.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) bankjegycsereprogramja a végéhez ért. Július negyedikétől  hivatalos fizetőeszközzé vált az új 500 forintos bankjegy – igaz, 2019. február elsejéig  még várnunk kell míg fizethetünk majd vele és felbukkan a készpénzforgalomban. 

A jelenlegi 500 forintos bankjegyeket, még 2019. október 31-ig használhatjuk vásárlásaink során, ezt követően az MNB bevonja azokat. Ezért érdemes észben tartani, hogy 2019. november 1-jétől már csak a megújított 500 forintos bankjegyekkel lehet majd fizetni. Legutóbb az ezerforintosok kaptak új külsőt és már hetven százalékuk ki is cserélődött a készpénzforgalomban. A régi ezresekkel még október 31-ig lehet majd fizetni ezt követően a jegybank bevonja azokat. Ezután 20 évig lesznek beválthatók az MNB-nél.

A forintbankjegyek megújítására azért volt szükség mert az új címletek már korszerűbb biztonsági elemekkel rendelkeznek, így  a bankjegyvizsgáló gépek is könnyebben kezelik ezeket. Az elmúlt években bevonták a régi húszezer, ötezer és kétezer forintos bankjegyeket is, amelyekből már csak az új változatokkal lehet fizetni. Jó tudni, hogy a  régi 10 000 forintos címletek bevonásáról még mindig nem született döntés, de várhatóan ez 2019 második felében megfog megtörténni. Ennek a címletnek a kivezetésének elhúzódását készletoptimalizációs szempontokkal indokolták. Az új bankjegy bevezetésekor még olyan sok és, jó minőségű készlete volt az MNB-nek. Hogy  a régi 10 000-es bankjegyeket nem érte volna meg megsemmisíteni.

 

Author

Related posts

Leave a Comment