Közélet 

Az MSZP kifogást jelent be az NVI és elnökének törvénysértő tevékenységével kapcsolatban

Az MSZP honlapján tette nyilvánossá azt a kifogást amit a  Nemzeti Választási Iroda és annak elnöke törvénysértő tevékenységével kapcsolatban nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Az MSZP állásfoglalása szerint a választások tisztaságának és a választási eljárás nyilvánosságának garanciája önmagában sérül akkor, amikor az NVI vezetője megtagadja a válaszadást törvényben rögzített feladatkörével kapcsolatban, hiszen ezen alapelvek jelentőségét az adja, hogy érvényesülésük nélkül bár lehet a törvényeknek megfelelő választást lebonyolítani, azonban a választások legitimitásához szükséges bizalmi tényező érvényesülése hiányában a megválasztott testületek mégsem rendelkeznének a választópolgárok által elismert felhatalmazással. Azzal, hogy az NVI elnöke kizárólag a Nemzeti Választási Iroda által kezelt adatok kiadását meggátolta, sérült a választások törvényességéhez kapcsolódó választópolgári (köz)bizalom.

Az MSZP ugyanis szerette volna megismerni a számítógépes rendszer naplófájljait. Beadványukban azt írják, hogy az anomáliák további tisztázása érdekében az MSZP 2018. április 10-én tájékoztatást kért az NVI-től, kérte az informatikai rendszer átállításával kapcsolatos eljárási dokumentumokat (szabályzatokat, jegyzőkönyveket, határozatokat), az átállított rendszer zárt működését igazoló dokumentumokat, valamint kérte azokat a dokumentumokat, amelyek tartalmazták az átállás előtt és után a rendszerben a tranzakciós és az üzemeltetési tevékenységekkel kapcsolatos logok közhitelességét igazoló eljárási és műszaki szabályokat. Az MSZP arra vonatkozóan is kért tájékoztatást, hogy mi okozta azokat a hibákat az informatikai rendszerben, amely miatt az informatikai rendszer átállítása vált szükségessé. A megkeresésben az MSZP kérte azt is, hogy amennyiben a kért adatok megküldését az NVI nem teljesíti, úgy biztosítsa ezek megtekintését személyes szakmai egyeztetés keretében. Ennek az alábbi okok miatt van jelentősége: tovább az MSZP oldalára

 

 

Author

Related posts

Leave a Comment