Oktatás Élő közvetítéseink Közélet 

Nem csak hatan voltak

A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is összegyűlnek  november 10-én az ajkarendeki Laschober Mária Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai és a Regenbogen Német Nemzetiségi Óvoda növendékei, hogy lampionjaikkal vonuljanak végig a falu utcáin.

Az iskolában már napokkal előtte lázas készülődés folyt,hiszen a gyerekek idén is nagyon készültek a lampion szépségversenyre. Sok ötletes lámpás született különböző technikákkal, ami igen csak megnehezítette a zsűrizést. Az óvodában már hetekkel előtte készültek a jeles napra. Az óvodapedagógusok számtalan népi éneket és mondókát tanítottak meg a kis ovisoknak, magyar és német nyelven, ami egyrészt fontos eleme a felkészülésnek, másrészt fejleszti a memóriát, a szövegértést és a ritmusérzéket is. A libával díszített  lampionjaikat is közösen készítették erre a napra. A hét folyamán ellátogattak a falu védőszentjéről elnevezett Szent Márton  püspök templomba. Az óvónénik elmesélték a gyerekeknek Szent Márton legendáját, ami nemcsak a hagyományőrzés része, de jó alkalom arra is, hogy felhívják az apróságok figyelmét a jószívűség, a segítőkészség és az adni tudás fontosságára.

A legenda szerint Márton még a római császár katonájaként szolgált, amikor egy hideg téli estén lovagolva, megosztotta meleg köpenyét egy nélkülöző koldussal. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta.Jóságos férfi volt és mindenkinek segíteni próbált, ezért az emberek püspökké akarták választani. Márton szerénysége miatt méltatlannak tartotta magát erre a címre, ezért elbújt egy libaólban, de a ludak hangos gágogásukkal elárulták, így megtalálták és mégiscsak püspök lett belőle.

A  felvonulók szakítva az eddigi hagyományokkal idén nem a templomban, hanem a művelődési házban találkoztak. Elsőként az iskolások értek oda, így ki is hirdették a lampion verseny díjazottait. Minden helyezett oklevelet kapott jutalmul. Ezután következett az ötödik osztályosok előadása, akik német nyelven Szent Márton életéből idéztek fel egy részletet. Közben hangos énekléssel megérkeztek az óvodások is a kultúrházba, így ők is megnézték az iskolások darabját.

Author

Related posts

Leave a Comment