Sokan találkoztak már azzal a csalódással, amikor a gondosan nevelt uborka keserű ízzel „hálálja meg” a törődést. A keserűségért egy kukurbitacin nevű anyag a felelős, amely stresszhatásra – például szárazság, hőség, tápanyaghiány – fokozottan termelődik az uborkában. Különösen gyakori jelenség ez a kocsány felőli végén, és leginkább akkor, ha a növény káliumhiányban szenved.
De mit tehetünk ellene, ha el szeretnénk kerülni a műtrágyákat? Jó hír, hogy számos természetes, bio jellegű módszer is létezik a káliumpótlásra.
Miért fontos a kálium az uborkának?
A kálium:
-
szabályozza a vízháztartást,
-
segíti a cukrok beépülését,
-
növeli a termés minőségét,
-
erősíti a növény ellenálló képességét a stresszel szemben.
Káliumhiány esetén a növény nem tudja megfelelően hasznosítani a tápanyagokat, ezért a keserű íz, sárguló levelek, gyenge termés is jelentkezhet.
Természetes megoldások káliumpótlásra
1. Fahasáb hamu (faégetésből származó hamu)
-
A fahamu gazdag káliumban, és emellett tartalmaz kalciumot, magnéziumot is.
-
Felhasználás: Szórd meg vele vékony rétegben a talaj felszínét, majd locsold be.
-
Figyelem: Ne használj vegyileg kezelt fa hamuját, és ne adagold túl – évente max. 1-2 alkalommal.
2. Banánhéj
-
A banánhéj természetes káliumforrás, bomlás során lassan adja le a tápanyagot.
-
Felhasználás:
-
aprítva keverheted a komposzthoz,
-
vagy leforrázhatod vízben, majd néhány nap érlelés után az oldatot felöntheted az uborkák tövére.
-
3. Komposzttea vagy fermentált növényi kivonatok
-
A jól érett komposztból készített komposzttea vagy csalán- és zsurlófőzet nemcsak tápanyagot biztosít, de erősíti a növényt is.
-
Felhasználás: Hetente egyszer öntözd meg vele a növényeket a tövüknél.
4. Lótrágya vagy marhatrágya érlelt formában
-
Ezek természetes, tápanyagdús anyagok, amelyek káliumot is tartalmaznak.
-
Felhasználás: csak érett, komposztált trágyát használjunk, tavasszal a talajba forgatva vagy sávosan az ültetett növények mellé.
Egyéb hasznos tippek a keserűség elkerülésére
-
Rendszeres öntözés: Az uborka vízigényes, és különösen érzékeny a kiszáradásra. A szárazság stresszt okoz, amely fokozza a keserű íz kialakulását.
-
Mulcsozás: Fűnyesedék, szalma vagy komposzt segítségével a talaj nedvességtartalma jobban megőrizhető.
-
Árnyékolás forró időszakban: A nyári perzselő nap ellen védd a növényt például árnyékoló hálóval.
Összefoglalás
A keserű uborka nem csupán bosszúság, hanem egy figyelmeztető jel, hogy a növény valamilyen hiányban szenved – leggyakrabban káliumban. A jó hír, hogy ezt nem feltétlenül kell vegyszerrel pótolni. Fahamu, banánhéj, komposzttea és természetes trágya is segíthet helyreállítani a növény egyensúlyát.
Ha bio módon szeretnél egészséges, finom uborkát nevelni, a fenti módszerek nemcsak hatékonyak, de kíméletesek is a környezettel szemben.
Discover more from 1st-press
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
