Futárcégek káosza: hetekig váratnak magukra a csomagok
Featured Video Play IconKiemelt Közélet Uncategorized 

Futárcégek káosza: hetekig váratnak magukra a csomagok

Tömegesen panaszkodnak a vásárlók a futárcégek lassúságára és az elérhetetlen ügyfélszolgálatokra. A csomagok heteket késnek, a megrendelők pedig tehetetlenül várnak, miközben a karácsony is közeleg. A probléma forrása a webáruházak akciói és a távol-keleti cégek dömpingárai, melyek miatt a futárcégek nem bírják a megnövekedett terhelést.

Éva története tipikus példája a jelenlegi helyzetnek. Megrendelt csomagja egy hetet vesztegelt a raktárban. Két napig próbálta telefonon elérni a futárszolgálatot, mire 42 perc várakozás után végre sikerült beszélnie egy ügyintézővel. Érdemi választ azonban nem kapott, így kénytelen volt futárcéget váltani.- Mesélte az ATV híradójának 

A panaszok özöne elsősorban a Simday és a Packeta csomagküldő vállalkozásokat érinti. A kiszállítások hetekig is csúszhatnak, a kommunikáció pedig sokszor akadozik. A szakértők szerint a webáruházak akciói és a távol-keleti cégek dömpingárai okozzák a kereslet robbanásszerű növekedését, amihez a futárszolgálatok infrastruktúrája és létszáma nem tud alkalmazkodni.

A hirtelen megnövekedett csomagszám dominóeffektust indított el, ami akár két-három hetes csúszásokat is okozhat. A jelenlegi futárok 180-200 címet is kiszolgálnak naponta, míg korábban ez a szám 120-130 körül mozgott. A megnövekedett terhelés miatt a futárok alig bírják a tempót.

A Simday korábban a Pénzcentrumnak azt nyilatkozta, hogy csak kisebb fennakadásokról és lokális problémákról van szó. A Packeta viszont már több intézkedést is bejelentett a helyzet enyhítésére, többek között több körös kiszállítást és ideiglenes hétvégi kiszállítást vezetnek be.

A tömeges panaszok miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium fokozott ellenőrzéseket rendelt el a webáruházaknál és a futárcégeknél. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban bejelentette, hogy megrendszabályozná a távol-keleti webáruházakat, mivel a vám és az áfa bevételek kiesése miatt több mint 100 milliárd forint hiányzik a költségvetésből.

A kormány hadjárata a dömpingárakon szállító külföldi online boltok ellen várhatóan csökkenti majd a csomagküldők leterheltségét, de a látható eredményekre valószínűleg még hónapokat kell várni.

Kapcsolódó bejegyzések

Leave a Comment

Enable Notifications OK No thanks