Magyarország felfüggesztését kezdeményeznék a Schengeni Övezetből: Holland ellenzéki képviselők felhívása az EU-nakKiemelt Politika 

Magyarország felfüggesztését kezdeményeznék a Schengeni Övezetből: Holland ellenzéki képviselők felhívása az EU-nak

Az elmúlt hetekben Hollandia ellenzéki politikusai arra szólították fel az Európai Uniót, hogy függessze fel Magyarország tagságát a Schengeni övezetben. Az indítvány hátterében az a döntés áll, amely során a magyar kormány enyhítette a vízumfeltételeket bizonyos országok, köztük Oroszország és Belarusz állampolgárai számára. A lépés az EU több tagállamában aggodalmat váltott ki, és komoly vitát generált az uniós fórumokon

A vita háttere

Magyarország döntése, hogy megkönnyítse az orosz állampolgárok vízumszerzését, különösen érzékeny téma az ukrajnai háború és az EU által Oroszországra kiszabott szankciók fényében. Az Európai Unió korábban felfüggesztette az orosz állampolgárok számára nyújtott vízumkönnyítéseket, válaszul a háborús agresszióra. A magyar kormány azonban egyoldalúan lehetőséget biztosított az orosz és belarusz munkavállalók számára, hogy különleges munkavízummal belépjenek az országba, ami automatikusan hozzáférést biztosít számukra a Schengeni térséghez is.

A holland ellenzék és az EU reakciója

A holland ellenzéki képviselők szerint Magyarország lépése veszélyt jelent az uniós polgárok biztonságára, és arra ösztönözték az Európai Bizottságot, hogy fontolja meg Magyarország felfüggesztését a Schengeni övezetből, amennyiben nem változtat jelenlegi politikáján. A holland politikusok szerint szükséges lenne ideiglenes határellenőrzéseket is bevezetni, hogy biztosítsák a schengeni országok biztonságát.

A Schengen News beszámolója szerint a holland képviselők aggodalmát több más európai parlamenti képviselő is osztja, akik azzal vádolják Magyarországot, hogy veszélybe sodorja az EU biztonsági helyzetét. A lengyel Polskie Radio információi szerint az Európai Bizottság magyarázatot követelt Budapesttől a könnyített vízumkiadási politika miatt, és határidőt szabott meg a magyar kormánynak a válaszadásra.

 Magyarország reakciója és következmények

Magyarország kormánya szerint a könnyített vízumkiadásra az ország gazdasági szükségletei miatt van szükség, például az orosz munkaerő bevonása érdekében a paksi atomerőmű bővítéséhez. A magyar fél hangsúlyozta, hogy az intézkedés nem sérti az EU biztonsági érdekeit, és nem veszélyezteti a schengeni rendszert.

Az Európai Bizottság azonban világos választ vár Budapesttől, és hangsúlyozza, hogy ha nem történik változás a vízumkiadási politikában, akkor szankciókat fontolgatnak, amelyek akár Magyarország schengeni tagságának felfüggesztéséhez is vezethetnek.

Az ügy lehetséges kimenetele

A vita kimenetele nagyban függ attól, hogy Magyarország hajlandó-e módosítani a vízumkiadási gyakorlatát, illetve hogy az Európai Bizottság és a tagállamok mennyire tartják fenyegetőnek a magyar döntést. Amennyiben Magyarország nem tesz lépéseket, az EU számára akár precedenst is teremthet, amely alapján szigorúbb intézkedéseket hozhat más országokkal szemben, amelyek nem tartják be a közös szabályokat.

Az ügy további fejleményei komoly hatással lehetnek a schengeni rendszer jövőjére és az Európai Unió belső kohéziójára, ezért a következő hetek tárgyalásai kulcsfontosságúak lesznek mind a magyar kormány, mind pedig az EU számára.

Related posts

Leave a Comment

Enable Notifications OK No thanks