Idősek biztonsága a fókuszban a Nyugdíjas Szabad EgyetemenJó tudni Kiemelt Közélet 

Idősek biztonsága a fókuszban a Nyugdíjas Szabad Egyetemen

Ajka városában a Nyugdíjas Szabad Egyetem 29. tanévét egy az idősek biztonságára fókuszáló előadással kezdték. Dr. Horváth József alpolgármester üdvözölte a jelenlévőket, kiemelve a program fontosságát és népszerűségét. Az alpolgármester hozzátette, hogy a résztvevők létszáma túllépi az ajkai egyetemi campus befogadóképességét is.

Az akadémiai év első előadását Gyuris Mónika rendőr százados, az Ajkai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója tartotta. Az „Idősek védelmében” című előadás részletes betekintést nyújtott a bűnmegelőzés, balesetmegelőzés és kommunikáció területeibe, különös tekintettel az időskorúakat fenyegető veszélyekre.

A százados részletesen ismertette a leggyakoribb csalási módszereket, kiemelve a banki és pénzügyi visszaéléseket, amelyek az idősek hiszékenységét kihasználva komoly anyagi károkat okozhatnak. Részletesen bemutatta az unokázós csalások és az online adathalászat működési mechanizmusát, és gyakorlati tanácsokkal látta el a hallgatóságot a közúti és otthoni biztonság, valamint a vagyonvédelem terén.

A közönség megismerhette a helyi rendőrség preventív programjait, például az „Időskori kortárs segítő programot” és a „Házhoz megyünk programot”. Gyuris Mónika kiemelte a lakossági együttműködés fontosságát a bűnmegelőzésben, és arra biztatta a jelenlévőket, hogy osszák meg egymással tapasztalataikat és az előadáson elhangzott hasznos információkat.

A programot egy rövid, humoros, mégis elgondolkodtató kisfilmmel színesítették, amelyben a csalók felkészülését mutatták be az idősek megtévesztésére. A prezentációban statisztikai adatok is szerepeltek a megyei és ajkai bűnesetekről, alátámasztva az idősek kiszolgáltatottságát.

Az esemény zárásaként a nyugdíjas klubok nevében egy képviselő köszönte meg a rendkívül hasznos és informatív előadást. A szervezők felhívták a figyelmet, hogy a résztvevők bármilyen kérdéssel, problémával forduljanak bizalommal a rendőrséghez.

Related posts

Leave a Comment

Enable Notifications OK No thanks