Ajkán a Tisza Szigetek Ősz-gasztró találkozóján ínycsiklandó illatok töltötték be a levegőt. Az esemény egyik kiemelt vendége és zsűritagja Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke volt, aki a tűzhely mellett is otthonosan mozgott. A versenyre érkezett különleges ételek közül talán a legnagyobb sikert a Zirc környéki Tisza Sziget csapatának Narancsos Buktája aratta, amelyről egy-két titkot is sikerült kiderítenünk.
Narancsos bukta, avagy a Tisza Párt kedvence: így készült a nyertes recept
A Zirc környéki csapat kamerán kívül büszkén osztotta meg velünk a Narancsos Bukta receptjét, ami nemcsak ízével, de politikai áthallásaival is kitűnt a mezőnyből. Ahogy a csapat egyik tagja tréfásan megjegyezte: „A titok, hogy jó nagy nyomást gyakoroljunk a narancsra, különben nem adja ki a levét.”
A recept a következőképpen néz ki:
Hozzávalók:
- 1 db Magyar Péter (lehetőleg mindig friss, hogy jól bírja a gyúrást)
- 3 kg helyi összefogás (minél érettebb, annál jobb)
- 2 evőkanál közös cél (ez elengedhetetlen, hogy összeálljon a tészta)
- 1 nagy narancs (a logóról ismert fajta)
- 200g független sajtó (minél frissebb, annál jobb)
- 2 csipet irónia
- 1 db ellenzéki egység (a boltokban ritka, de ha találsz, mindenképpen vedd meg)
Elkészítés:
- Kezdjük a Magyar Péterrel:
- Fontos, hogy jól gyúrd át, hogy rugalmas legyen és ne ragadjon le a tésztához. Ezután keverd bele a helyi összefogást és a közös célt, amíg sima és egyenletes nem lesz.
- Facsarj bele egy nagy adag narancsot:
- Nem kell túl finoman bánni vele, csak nyomd meg erősen, hogy minden cseppjét kiadja. „Egy jó narancsos bukta mindig narancsos,” – mosolygott a csapat egyik tagja.
- Add hozzá a független sajtót:
- Ez az összetevő kulcsfontosságú, hogy a tészta levegős és könnyű legyen, különben nagyon nehéz és átláthatatlan marad. Ha nincs kéznél friss sajtó, használj régi példányokat, de ne lepődj meg, ha kicsit savanykás lesz az íze.
Formázd a buktákat és hagyd pihenni:
-
- A pihenési idő alatt a tészta szépen megemelkedik, miközben az irónia és a közös cél jól összeérnek.
- Süsd 2026 fokon:
- A sütés hőmérséklete kritikus: 2026 fokra kell beállítani, hogy a narancsos bukta szépen aranybarnára süljön. Ne hagyd túl sokáig bent, mert akkor keserűvé válhat.
„A siker titka az időzítésben és az alapanyagok minőségében rejlik,” árulta el a csapat vezetője, miközben egy újabb buktát toltak a sütőbe. „Ha mindent jól csinálsz, a narancsos bukta garantáltan megemeli a kedélyeket, és még a legkeményebb zsűritagot is megpuhítja.”
Discover more from 1st-press
Subscribe to get the latest posts sent to your email.