Rendkívüli ülés Ajka városában frissen alakult testülettelKiemelt Politika 

Rendkívüli ülés Ajka városában frissen alakult testülettel

Ajka, 2024. október 11.- Ajka Város Képviselő-testülete alakuló ülését követően, 2024. október 11-én rendkívüli ülést tartott, amelyen számos fontos döntés született. A sűrű napirendet a pályázati határidők közeledte indokolta. A frissen kinevezett bizottságoknak rögtön dolguk akadt.

A képviselők egyhangúlag elfogadták a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendelet módosítását, melynek értelmében a jövőben nem kell igénybevételi díjat fizetni a közművek fektetése, karbantartása, vagy egyéb építési munkálatok miatti, engedélyezett útfelbontásokért. Ez a korábbi 20 000 Ft-os díj eltörlését jelenti, azzal a céllal, hogy támogassák a fejlesztéseket. Fontos hangsúlyozni, hogy az útfelbontáshoz továbbra is engedély szükséges, a helyreállításért pedig a kivitelező felel, nagyobb munkák esetén kaució letétele mellett. A módosítás tehát nem vonatkozik az engedély nélküli útfelbontásokra, azok továbbra is szabálysértésnek minősülnek. A temetőkről és temetkezésről szóló rendelet módosítását is megszavazták, mely többek között a hűtőbérleti díj, az építési munkavégzés díja, az urnakripta díja és a temető fenntartási hozzájárulás emelkedését tartalmazza.

FC Ajka új tulajdonosa Ajka Város Önkormányzata

Az FC Ajka Kft. és az Ajka Sport 2005 Kft. közötti üzletrész-adásvételt Fülöp Zoltán, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője hozzászólása kísérte, melyben egyértelműsítette a tranzakció részleteit. Üdvözölte az FC Ajka értékesítését, mivel álláspontja szerint a labdarúgócsapat fenntartása jelentős terhet rótt az önkormányzat költségvetésére. Az üzletrész eladásával egyszeri, nagyobb bevételhez jut a város, és megszűnik a klub további finanszírozásának költsége, miközben a lakosság továbbra is szurkolhat csapatának. Fülöp Zoltán hangsúlyozta, jónak tartja az ingatlanvagyon önkormányzati tulajdonban tartását, és a sportjogok elkülönítését a vagyontárgyak kezelésétől. A főjegyző megerősítette, hogy az adásvétel célja, hogy a jövőbeni befektető csak a sportjogokat szerezze meg, míg az önkormányzat megtartja az ingatlanvagyont. Az előterjesztés 13 igen és egy nem szavazattal ment át. Az FC Ajka Kft. új Alapító Okiratát és Javadalmazási Szabályzatát is elfogadták, valamint új felügyelőbizottságot választottak.

Zöldebb jövő az óvodásoknak: Erasmus+ pályázat benyújtása

A képviselők jóváhagyták a településrendezési eszközök módosítását, benyújtottak egy Erasmus+ pályázatot a környezeti nevelés témakörében, és meghirdették a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázat 2025-ös fordulóját. Zárt ülésen került sor az „Ajka Városért” Alapítvány kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagjainak cseréjére, és az alapító okirat módosítására. Egy állami támogatásra vonatkozó pályázat benyújtását is megszavazták, egy tartózkodással. A támogatást többek között közüzemi díjak, élelmiszer-beszállítók és bérjellegű kifizetésekhez kapcsolódó tartozások rendezésére, valamint iparűzési adó-visszafizetésre fordítanák. A cél a működőképesség megőrzése, a kötelező feladatok ellátása és a megnövekedett költségek (közéétkeztetés, közlekedés, sportlétesítmények) fedezése. A támogatás vissza nem térítendő formában igényelhető.

Related posts

Leave a Comment

Enable Notifications OK No thanks