Németország megvétózza a kínai elektromos autókra kivetett EU-s vámokat?Kiemelt Politika 

Németország megvétózza a kínai elektromos autókra kivetett EU-s vámokat?

A Reuters hírügynökség meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról ír, hogy Németország várhatóan ellenzi a kínai elektromos járművekre tervezett EU-s vámokat. Ez az ellenzés komolyan veszélyeztetheti az EU azon törekvését, hogy megvédje a hazai autóipart a növekvő kínai versennyel szemben.

A Reuters szerint Berlin tart a kínai megtorlástól, ami negatívan befolyásolhatná a német gazdaságot.

A végső döntés még nem született meg, de a német ellenállás jelentős akadályt jelenthet az EU számára. Az Európai Bizottság jelenleg vizsgálja a kínai elektromos járművek beáramlását az európai piacra. A vizsgálat folyamatáról bővebben egy másik, angol nyelvű Reuters cikkben olvashat.

A hírügynökség forrásai szerint Németország attól tart, hogy a vámok kereskedelmi vitához vezethetnek Kínával, ami negatívan befolyásolhatja a globális gazdaságot és a német exportot. A német kormány a párbeszédet és a tárgyalásokat részesíti előnyben a kereskedelmi nézeteltérések rendezésében.

Egy másik, angol nyelvű Reuters cikk szerint Franciaország, Görögország, Olaszország és Lengyelország viszont támogatja a vámok bevezetését.

Ez a helyzet rávilágít az EU előtt álló nehéz dilemmára: hogyan védje meg a saját iparát anélkül, hogy károsítaná a globális kereskedelmi kapcsolatokat. A kínai elektromos autók egyre népszerűbbek Európában, ami fokozza a nyomást az európai autógyártókon, hogy lépést tartsanak a versennyel.

Forrás: Reuters

Related posts

Leave a Comment

Enable Notifications OK No thanks