Katasztrófavédelem Jó tudni 

Harmadfokú hőségriasztás a hétvégén is

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéseit, illetve az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai javaslatát figyelembe véve Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár meghosszabbítja a jelenleg érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást 2017. augusztus 6. (vasárnap) 24.00 óráig. A hőségriasztás az ország egész területére vonatkozik.
#nyáriveszélyek #fürdőzés #biztonság #jótanácsok #nyár

Az EMMI Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság értesítette a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, egyúttal kérte, hogy az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat is tájékoztassák. Jelenleg további intézkedésekre nincs szükség.

Fontos, hogy a nagy hőség idején kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein-, illetve cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. A legmelegebb órákban, vagyis 11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjanak a tűző napon, bőrüket megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával védjék a leégéstől. A vízparton pihenők kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A nagy hőség extrém igénybevételt jelent a szervezet számára, a kánikula az egészséges emberek szervezetét is megterheli. Különösen veszélyeztettet helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Felhívjuk a lakosság figyelmét arra is, hogy gondoskodjanak a megfelelő folyadékpótlásról, ne várják meg, míg kialakul a szomjúságérzet.

A melegben a koncentrációra való képesség is romlik, így kérjük, hogy fokozott óvatossággal vezessenek az autóba kényszerülők.

Azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelem weboldalán az alábbi linken: http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/lakossag/hoseg/klimatizalt_helyisegek_listaja_2017.xls

(EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság)

Author

Related posts

Leave a Comment